گروه مدیریت شهرِی: شهردار مشهد با بیان اینکه در سال گذشته 6 میلیون پروانه صادر شده است که این تعداد در سال جاری به دو میلیون کاهش یافته است، از کاهش 23 درصدی درآمدهای شهرداری مشهد خبر داد.
سیدصولت مرتضوی ظهر امروز 7 دی ماه در نشست خبری که به مناسبت ارائه گزارش عملکرد دو ساله شهرداری مشهد در تالار شهدای شهرداری مرکز برگزار شد، با بیان اینکه درآمد شهرداری مشهد در سال 92 نزدیک به 1500 میلیارد تومان و در سال گذشته نیز 1700 میلیارد تومان بوده است، اظهار کرد: درآمدهای شهرداری مشهد در 6 ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه در سال گذشته با 23 درصد کاهش همراه بوده است.
وی در خصوص لایحه خدمات شهروندی نیز با انتقاد از عملکرد برخی رسانهها در مخالفت با این لایحه، گفت: رسالت قلم این است که قلم در چهارچوب عدالت زده شود، ما لایحهای را تقدیم شورای اسلامی شهر کردیم و شورا وظیفه دارد که به این لایحه رسیدگی کند.
شهردار مشهد ادامه داد: در قانون برنامه نیز تاکید شده است که شهرداری به درآمد پایدار برسد، حال اینکه آسمانخراش بسازیم و بفروشیم و آینده کودکان را به مخاطره بیندازیم بهتر است یا اینکه با شیب ملایم به سراغ درآمد پایدار برویم؟
مرتضوی اضافه کرد: در خصوص ضمانت اجرای بهای خدمات شهروندی ما نباید بگوییم ضمانت اجرا وجود دارد یا ندارد بلکه ضمانت اجرایی همراهی مردم است و شما باید به عنوان رسانه کمک کنید تا راههای ضمانت اجرایی یک مصوبه را ترسیم کنیم.
اداره مشهد نیاز به 1000 میلیارد تومان اعتبار دارد
وی با اشاره به اینکه رسانهها میگویند که برای درآمد پایدار باید هزینهها را کم کنیم، اما با نرخ تورمی که وجود دارد توقع افزایش نیز وجود دارد، ادامه داد: برای اداره کردن این شهر یعنی سرپا نگه داشتن اتوبوسرانی، افزایش فضای سبز، جمعآوری زبالهها و پسماند، نوسازی ناوگان حمل و نقل و … نیاز به حدود 1000 میلیارد تومان اعتبار داریم و سعی کردهایم که به شدت هزینههای جاری را نسبت به هزینههای عمرانی کاهش دهیم.
شهردار مشهد همچنین در خصوص این لایحه، اضافه کرد: ما باید با واقعیت زندگی کنیم و اگر میخواهیم آیندگان مورد مواخذه قرار نگیرند اکنون باید چارهاندیشی کنیم و شهرداریها را به سوی درآمدهای پایدار رهنمود کنیم که یکی از راههای آن دریافت بهای خدمات شهروندی بوده که در مقایسه با برخی از هزینههای دیگر ناچیز است.
مرتضوی ادامه داد: در مجموع بالاخره باید برخی از بهای تمام شده را شهروندان به عنوان بهای خدمات شهروندی پرداخت کنند که این بخشی از اقتصاد مقاومتی است.
تحقق 45 درصدی نقدینگی بودجه مصوب شهرداری در سال جاری
وی در خصوص تحقق بودجه شهرداری مشهد در سال جاری با بیان اینکه تقریبا 45 درصد از نقدینگی نسبت به بودجه مصوب محقق شده است، گفت: بودجه شهرداری مشهد را امسال بالاتر پیشبینی کرده بودیم و میزان تحقق بودجه نسبت به اصلاح و متمم آن که تصویب شده 75 درصد است.
هدف هیاتهای خارجی تحمیل تولیداتشان به ما است
شهردار به سفر هیاتهای خارجی به مشهد و نتیجه آن اشاره کرد و گفت: بعد از مذاکرات هیاتهای خارجی با شیب تندی آمدند، اما اغلب آنها دنبال سرمایهگذاری نیستند بلکه دنبال آن هستند که تولیداتشان را به ما تحمیل کنند.
مرتضوی تصریح کرد: هدف ما از سرمایهگذارها و هیاتهای خارجی آن است که با بخش خصوصی مشارکت کنند و با ایجاد برند مناسب به ارزش افزوده و اشتغالزایی کمک داشته باشند نه اینکه تولیداتشان را به ما تحمیل کنند.
وی ادامه داد: به طور مثال بنده از کیفیت خودروهای داخلی اصلا راضی نیستم، اما با اینکه خودروهای خارجی نیز وارد کشور شود موافق نیستم بلکه باید با اندیش های جدید به کیفیتبخشی خودروهای داخلی کمک کنیم.
اجازه ندادهایم که غبار رکود بر پیشرفت شهری موثر باشد
شهردار مشهد تصریح کرد: به رغم رکودی که بر کشور حاکم است خوشبختانه شهرداری مشهد توانسته با تکیه بر سیاستهای اقتصاد مقاومتی، مدیریت جهادی و همکاری تنگاتنگ با شورای اسلامی شهر و سایر دستگاهها از جمله دولت عملکرد خوبی داشته باشد به گونهای که میتوان گفت اجازه ندادهایم که غبار رکود در چرخههای توسعه و پیشرفت امورات شهری اثرگذار باشد.
بهرهبرداری از 36 پروژه شهری تا پایان سال جاری
مرتضوی با بیان اینکه در ماههای باقیمانده سال جاری در گام اول تمام تلاشمان بر این است که بخش قابل توجهی از پروژههای نیمهتمام را تکمیل و به اتمام برسانیم، گفت: تا پایان اسفند ماه سال جاری 36 پروژه با اعتباری بالغ بر 475 میلیارد تومان به بهرهبرداری خواهد رسید که امیدواریم عمدهترین این پروژهها در دهه فجر تقدیم مردم شود.
وی افزود: افتتاح پایانه مسافربری صبا، احداث سالن ورزشی و سوله بحران در بولوار نماز، راهاندازی مجتمع تعمیراتی خدماتی تاکسیرانی، نصب و راهاندازی چهار ایستگاه سنجش آلایندههای هوا و رونمایی از دو هزارمین تاکسی نوسازی شده از جمله پروژههای بزرگ است.
شهردار مشهد اضافه کرد: یکی از 6 پروژه عظیم شهری مشهد افتتاح توسعه خط یک قطارشهری مشهد در دهه مبارک فجر است که برای این پروژه 213 میلیارد تومان اعتبار هزینه شده است.
مرتضوی به پروژههای حوزه فرهنگی اشاره کرد و گفت: پروژههایی از جمله افتتاح زمین ورزشی میثاق، راهاندازی سولههای ورزشی و … با اعتباری بالغ بر 9 میلیارد تومان از مهمترین پروژههای حوزه فرهنگی شهرداری مشهد بوده است.
وی با بیان اینکه 10 پروژه نیز در زمینه عمرانی خواهیم داشت، خاطرنشان کرد: این 10 پروژه بالغ بر 35 میلیارد تومان هزینه در بر خواهد داشت.
شهردار مشهد از راهاندازی چهار بازار ارزاق عمومی و میدان میوه و ترهبار و افتتاح چهار ایستگاه آتشنشانی نیز خبر داد و افزود: در حوزه بوستانها و فضای سبز نیز 6 پروژه با اعتباری بالغ بر 68 میلیارد و 400 میلیون تومان برنامهریزی شده است.
وی ادامه داد: افتتاح فاز یک پارک مینیاتوری، بوستان هشتآباد، بوستان فاطمه، فاز 11 پارک کوهسنگی، فازهای 3، 4 و 5 بوستان خورشید و فاز 10 بوستان وکیلآباد از جمله پروژههای مهم در حوزه بوستانها و فضای سبز است.
پیشرفت 55 درصدی خط دو قطار شهری مشهد
مرتضوی با بیان اینکه دو سال از عمر مدیریتی بنده در شهرداری مشهد میگذرد، افزود: در زمانی که وارد این مجموعه شدم برحسب گزارشات پیشرفت خط دو قطارشهری مشهد تنها 14.5 درصد بود و خوشبختانه در طی این دو سال این پیشرفت به 55 درصد افزایش یافته است و چنانچه بخشی از تجهیزات تامین شود شاهد جهش خیلی سریع در تکمیل خط دو قطارشهری مشهد خواهیم بود.
وی افزود: تاکنون نیز اقدامات سختافزاری خوبی نظیر حفر تونل انجام شده و سیستم سیگنالینگ ریلی را آغاز خواهیم کرد، وضعیت پیشرفت فیزیکی ایستگاههای خط دو قطارشهری مشهد در بخش شمالی بسیار مطلوب است.
شهردار مشهد اضافه کرد: در آینده نزدیک حفاری و سگمنتگذاری خط دو قطارشهری مشهد به اتمام خواهد رسید و انتقال دستگاه حفاری مکانیزه تی.بی.ام نیز به میدان فردوسی برای آغاز حفاری خط سه انجام شده است و به زودی شاهد حفاری خط سه مترو از منطقه فردوسی مشهد خواهیم بود.
مرتضوی خاطرنشان کرد: ناوگان های خط دو قطار شهری مشهد نیز خریداری شده است و تا پایان اسفند ماه سال جاری تعدادی از این ناوگان دریافت خواهد شد.
وی از افتتاح تقاطعهای غیر همسطح جانباز، شهید گمنام، احداث راستگرد نوغان، بولوار آموزگار، فاز سوم بولوار نماز و بهرهبرداری از تالار شهر و تونل انرژی تحت عنوان برخی از فعالیتهای عمرانی شهرداری مشهد طی دو سال گذشته یاد کرد.
افزایش سرانه فضای سبز به 13 درصد تا پایان سال جاری
شهردار مشهد عنوان کرد: همچنین در طی دو سال گذشته 100 بوستان و پارک خطی افتتاح و بهرهبرداری شده است که بر این اساس سرانه فضای سبز مشهد از 11.2 درصد به 13 درصد تا پایان سال جاری افزایش خواهد یافت.
مرتضوی به افزایش تجهیزات سازمان آتشنشانی نیز اشاره کرد و گفت: در طی این دو سال شاهد افتتاح 12 ایستگاه و افزایش 25 درصدی ایستگاههای آتشنشانی مشهد بودهایم و در طی این مدت 39 خودروی ایمنی نیز خریداری شده است.
پرداخت مطالبات بانکها عمدهترین مشکل شهرداری
وی با تاکید بر اینکه عمدهترین دغدغه ما پرداخت مطالبات بانکها بوده است، گفت: روزی که بنده به عنوان شهردار مشهد منصوب شدم بالغ بر 3000 میلیارد تومان شهرداری مشهد به بانکها بدهی داشت و هر زمان که شهرداری نسبت به جذب تسهیلات و فروش اوراق از بانکها اقدام میکرد این موضوع موجب مشکل میشد و چماقی بر سر ما بود.
شهردار مشهد ادامه داد: خوشبختانه معاونت اقتصادی شهرداری مشهد کارهای ارزندهای در این زمینه انجام داد و بخش قابل توجهی از بدهی سابق شهرداری به بانکها را پرداخت کرد و از این طریق توانستیم اعتماد بانکها را جلب کنیم.
تزریق 1000 میلیارد تومان از منابع ملی به مشهد توسط شهرداری
مرتضوی از عرضه 1500 میلیارد تومان اوراق مشارکت جدید خبر داد و گفت: از این مقدار 1000 میلیارد تومان جهت خطوط دو و سه قطارشهری مشهد منتشر شده است و با توجه به اینکه دولت متعهد به پرداخت 50 درصد از اعتبار اوراق مشارکت است از این طریق شهرداری مشهد توانسته 1000 میلیارد تومان از منابع ملی را به پروژههای عمرانی مشهد تزریق کند.
پیشرفت فیزیکی 85 درصدی بافت فرسوده عامل
وی در خصوص ساماندهی بافتهای فرسوده مشهد، گفت: برای بافتهای فرسوده 500 میلیارد تومان اعتبار هزینه کردهایم و بر این اساس شاهد پیشرفت 45 درصدی در تملکات بافت فرسوده آبکوه و پیشرفت فیزیکی 80 درصدی در بافت فرسوده عامل هستیم.
شهردار مشهد با بیان اینکه در حال حاضر پیشنهاد انتشار 1000 میلیارد تومان اوراق سکوک را دادهایم و امیدواریم بتوانیم بخشی از آن را جذب کنیم، گفت: در مصوبهای که در سفر اول دولت نهم برای مشهد تصویب شد، مقرر شد تا 50 هکتار از زمینهای ذکریا در اختیار شهرداری قرار گیرد، اما پیگیریها به جایی نرسیده است.
مرتضوی همچنین در خصوص تفاوتهای معاونتهای فرهنگی و شهرسازی شهرداری مشهد در برخی سیاستها در حوزههایی از جمله بلندمرتبهسازی، گفت: این به معنای تضاد و تفاوت دیدگاهها نیست بلکه به معنای بیان دیدگاهها است، اما در مجموع هر دو معاونت یک مسیر را میروند و الزامات یک شهر مطلوب را بیان میکنند.
نباید شهر را به هر قیمتی اداره کرد
وی ادامه داد: با جذب سرمایهگذار، مشارکت سرمایهگذاران و جذب منابع مردم مخالف نیستیم، اما این جذب باید در چهارچوب استانداردها و طرح جامع و طرحهای تفصیلی باشد، اما اگر نقدی به گذشته و حال وجود دارد نباید شهر را به هر قیمتی اداره کرد.
شهردار مشهد در پاسخ به سوال ایسنا، مبنی بر اینکه چندی پیش وی مطرح کرده بود که مجبور به شهرفروشی هستیم، اما امروز اظهار میکند که ما نباید به هر قیمتی شهر را اداره کنیم و این امر تناقض در صحبتها را نشان میدهد یا خیر، تصریح کرد: پاسخ سوالات در زمان و مکانهای مختلف متفاوت است و این به معنای تناقضگویی در صحبتهای من نیست و بنده اعلام میکنم که هر دو این موارد با توجه به شرایط موجود صحیح است.
وضعیت هوای مشهد نسبت به سایر کلانشهرها مطلوبتر است
مرتضوی در خصوص آلودگی هوای مشهد نیز، عنوان کرد: آلودگی هوای مشهد قصه پرغصهای است که این روزها با آن مواجه هستیم و شاهد هشدار برای کلانشهرها بودهایم و راهحل آن توجه به زیرساخت، افزایش سرانه فضای سبز و خروج صنایع آلاینده از اطراف شهر است، اما خوشبختانه وضعیت آلودگی هوای مشهد نسبت به سایر کلانشهرها مطلوبتر بوده است.
مرتضوی خاطرنشان کرد: البته وجود خودروهای شخصی زیاد در سطح شهر نیز قابل توجه است و یکی از نکات مهم این است که سازمان استاندارد حتما در ساخت خودرو نظارت جدی داشته باشد و ما نیز خودروهای فرسوده را از رده خارج کنیم و خطوط قطار شهری را نیز توسعه دهیم.
سهم حمل و نقل عمومی در مشهد 35 درصد است
شهردار مشهد با بیان اینکه سهم حمل و نقل عمومی از حمل و نقل مشهد تنها 35 درصد است، گفت: باید تلاش کنیم تا بهرهوری را افزایش دهیم و سهم حمل و نقل عمومی را در حمل و نقل شهری افزایش دهیم.
مرتضوی در خصوص مصوبه دولت در زمینه اتوبوسرانی، گفت: دولت بایستی 82.5 درصد از بهای زیرساختهای حمل و نقل را پرداخت کند، اما این مبلغ را پرداخت نکردهایم زیرا واقعا اعتبار ندارد که پرداخت کند و نباید یک طرفه قضاوت شود.
وی افزود: بیشترین سهم نوسازی تاکسی درونشهری را شهرداری مشهد با منابع خود انجام داده است و تسهیلات دولتی به داد ما نرسید.
شهردار مشهد در خصوص احداث و راهاندازی بزرگراهها، گفت: تمرکز ما بر کمربند جنوبی مشهد است، اما چون در دید نیست ممکن است خیلی جلوه نکند و در این راستا بزرگراه خاتم را طراحی کردهایم و سعی داریم که در بعضی از گلوگاههای شهر تقاطع همسطح جدید اجرا کنیم البته این تقاطعها باید هدفمند باشد و منجر به کاهش ترافیک شود.
مرتضوی در خصوص پارکینگهای مشهد نیز، تصریح کرد: ما اجازه ساخت و ساز بدون تامین پارکینگ را هرگز صادر نمیکنیم همچنین تعداد قابل توجهی پارکینگ در دست احداث داریم و در سال جاری نیز تمام زمینهای اطراف شهدا و بافت ثامن را تملک کرده و به پارکینگ عمومی و موقت تبدیل کردهایم.
ساماندهی 100 هکتار از کال کشفرود تا پایان سال جاری
وی در خصوص وضعیت کال کشفرود، عنوان کرد: تا پایان سال جاری 100 هکتار از کال کشفرود را ساماندهی خواهیم کرد و کمربند شمالی را حول کال کشفرود توسعه خواهیم داد.
شهردار مشهد در خصوص 100 دستگاه اتوبوس که مقرر شده است برای جوانان جویای کار وارد مشهد شود، گفت: این تعداد اتوبوس خریداری شده، اما وارد نشده است و پیشنهاد من آن است که به عنوان یک تجربه جدید در اختیار جوانان جویای کار تحت نظارت سازمان اتوبوسرانی قرار گیرد، البته در حد طرح است و پس از تصویب شورا اجرا خواهد شد.
ایسنا