مدیر کل بهزیستی خراسان رضوی گفت: همهی پروژهها و برنامههای توسعهی ناوگان اتوبوسرانی شهری در مشهد با لحاظ مناسبسازی و دسترسپذیری خطوط برای معلولین انجام میشود.
وی افزود: همهی پروژهها و برنامههای توسعهی ناوگان اتوبوسرانی شهری در مشهد با لحاظ مناسبسازی و دسترسپذیری خطوط برای معلولین انجام میشود. دکتر حمیدرضا پوریوسف که در نشست خبری هفتهی بزرگداشت معلولین سخن میگفت افزود: شورای شهر مشهد این قول را داده که هر گونه توسعهای در ناوگان اتوبوسرانی شهری با ورود اتوبوسهای مناسبسازی شده، همراه خواهد بود.
مدیر کل بهزیستی خراسان رضوی گفت: همهی پروژهها و برنامههای توسعهی ناوگان اتوبوسرانی شهری در مشهد با لحاظ مناسبسازی و دسترسپذیری خطوط برای معلولین انجام میشود.
دکتر حمیدرضا پوریوسف که در نشست خبری هفتهی بزرگداشت معلولین سخن میگفت افزود: شورای شهر مشهد این قول را داده که هر گونه توسعهای در ناوگان اتوبوسرانی شهری با ورود اتوبوسهای مناسبسازی شده، همراه خواهد بود.
وی با بیان اینکه شهردار دورهی پنجم شورای شهر، دومین شهرداری کشور است که مشاور ویژهی معلولین دارد گفت: خوشبختانه، این مشاور، خود از بین معلولین تحصیلکرده انتخاب شده که بتواند دردها و مشکلات این گروه از شهروندان را درک کند و در جهت برآورده شدن خواستها و نیازهای معلولین تلاش نماید.
وی اضافه کرد: در زمینهی دسترسپذیری سیستم حمل و نقل درون شهری و برون شهری برای معلولین، اقدامات خوبی انجام شده اما در بخش راهآهن و اتوبوسهای برون شهری کماکان مشکل وجود دارد.
وی گفت: مدیر کل راهآهن خراسان رضوی، چند تا از واگنها را به صورت داوطلبانه مناسبسازی کرده که البته اقدام ارزندهای است ولی نیازمند توسعهی کمی است.
وی ادامه داد: در اتوبوسهای برون شهری، مشکل جدیتر است و بجز چند رمپ در درون پایانهی جنوب و غرب مشهد، اقدام خاص دیگری در این بخش انجام نشده است.
وی ادامه داد: امیدواریم قانون جدید جامع حمایت از معلولین، زمینهای برای عزم جدیتر دستگاههای اجرایی در دسترسپذیری امکانات زندگی اجتماعی برای معلولین فراهم کند.
وی در خصوص نظارت بر اجرای قانون جامع حمایت از معلولین گفت: یک شورای نظارت و هماهنگی ذیل شورای عالی رفاه به ریاست معاون رئیس جمهور وجود دارد که استانها جمعبندی گزارش عملکرد دستگاهها در ارتباط با دسترسپذیری و سایر موانع حضور اجتماعی معلولین را به این شورا منتقل میکنند و این شورا به جهت اینکه در بالاترین ردهها، شأن نظارتی دارد مسائل را از طریق نمایندگان مجلس پیگیری و دستگاههای متخلف را به مردم و نهادهای قانونی معرفی میکند.
مدیر کل بهزیستی خراسان رضوی گفت: در حال حاضر در خراسان رضوی هیچ ادارهی کلی که چهار آیتم اصلی دسترسپذیری خدمات خود برای معلولین را رعایت نکرده باشد نداریم و تمام ادارات کل، مناسبسازی را انجام دادهاند اما ادارات زیر مجموعهی این دستگاهها همچنان دچار مشکلاتی هستند که باید مرتفع شود.
وی در خصوص خدمات بهزیستی برای معلولین گفت: بهزیستی در تمام زمینههای درمان، تجهیزات کمک درمانی، مستمری معیشتی، بهداشت، ورزش، اشتغال، نگهداری، مراقبت، دفاع از حقوق جامعهی هدف، رایزنی با سایر دستگاهها برای رعایت حقوق معلولین و تحصیل و توانمندسازی اقتصادی، خدمات زیادی را به معلولین ارائه میکند.
وی در زمینهی کمکهای بهزیستی برای اشتغال معلولین گفت: پرداخت مبالغی به عنوان جبران عدم کارآیی برای معلولین جسمی که معلولیت آنها مانع انجام کار به صورت عادی است بخشی از این کمکها میباشد.
وی ادامه داد: همچنین بهزیستی، حق بیمهی سهم کارفرما را برای معلولینی که به صورت انفرادی یا جمعی در کارگاههای مشمول قانون کار شاغل باشند به صورت کامل پرداخت میکند.
مدیر کل بهزیستی خراسان رضوی در خصوص وجود معلولآزاری در مجموعههای زیر نظر این نهاد خاطر نشان کرد: وجود ۱۶۵ مرکز توانبخشی شبانهروزی، ویزیت در منزل، مراقبتی و روزانه که به ۱۰ هزار معلول خدمات میدهند، از طریق آموزش و نظارت فراگیر، حداکثر تلاش خود را برای رفاه معلولین عزیز در این مراکز انجام میدهد.
وی در عین حال گفت: اما به هر حال، هیچکس نمیتواند ادعا کند که هیچموردی از مشکلات برای معلولین اعم از حادثه یا اتفاق سهوی در این مراکز وجود ندارد.
رئیس شورای توانبخشی استان خراسان رضوی گفت: اگر هم در گوشهای از این مراکز در برخی مقاطع زمانی، مشکلی برای معلولی ایجاد شود مطمئنا سهوی و غیر عمدی است زیرا هیچ مددیار یا کمکمددیاری تعمدی در صدمه زدن یا ایجاد مشکل برای یک معلول ندارد.
وی خاطر نشان کرد: در هر مرکز، علاوه بر روانشناس و مددکار، یک مسؤول فنی از طرف بهزیستی تعیین میشود که بر سیر و فرایند فعالیتهای مرکز نظارت دارد و حتی اگر محدودیتی در گزارش این مسائل به مدیر مرکز داشته باشد، گزارش خود را به صورت غیر محسوس به ناظران بهزیستی ارائه میکند تا مسئله پیگیری و حل شود.
مدیر کل بهزیستی خراسان رضوی در زمینهی اجرای قانون جدید حمایت از حقوق معلولین گفت: اجرای این قانون از ابتدای خردادماه امسال آغاز شده اما بندهایی از آن نیاز به اعتبارات دستگاههای اجرایی دارد.
وی تأکید کرد: این قانون بیش از آنکه به بودجه نیازمند باشد احتیاج به تغییر نگاه دارد زیرا اعتبارات مناسبسازی برای دستگاهها آنقدر مبلغ ناچیزی است که در اعتبارات دستگاهها رقمی حساب نمیشود و بسیاری از مدیران، با درک درست از مناسبسازی، برای اجرای این قانون تلاشی میکنند.
وی عنوان کرد: برای مثال، درب اتوماتیک، آسانسور، رمپ ورودی و سرویسهای بهداشتی، در حال حاضر، جزو الزامات ساختمانها است و نیازی به بودجهی جدید ندارد زیرا تغییرات اندکی در این سازهها میتواند این امکانات را برای معلولین دسترسپذیر نماید و آنچه باید این مشکل را حل کند تغییر نگاه است.
وی خاطر نشان کرد: در مورد دیگر، مناسبسازی ساختمانهای دولتی است که هم در ضوابط تأسیس ساختمان آمده و هم اینکه مصوبه دولت دارد و استانداری و شهرداری هم عضو کمیتهی چهار نفرهای هستند که باید این قانون را اجرایی کنند.
وی گفت: مسئلهی مناسبسازی ساختمانهای دولتی و اماکن عمومی که نهادهای دولتی برای آنها پروانه صادر میکنند باید در همان هنگام صدور پروانهی ساختمانی، از مالک تعهد بگیرند چون در زمانی که ساختمان به پایان رسیده، عدم صدور پایانکار یا سختگیری در این هنگام، نتیجهای ندارد.
وی در مورد یارانههای بهزیستی برای معلولین گفت: یارانهی درمان، مستمری، یارانهی نگهداری در مراکز تحت نظارت در بخش غیر دولتی، یارانهی مسکن، اشتغال و تحصیل جزو پرداختهایی است که بهزیستی به معلولین مستقیم و غیر مستقیم پرداخت میکند.
پوریوسف گفت: برای مثال نگهداری یک معلول در مراکز شبانهروزی با حداقل خدمات پایه نزدیک به یک میلیون و ۶۰ هزار تومان در ماه هزینه دارد که بهزیستی در صورت نیازمند بودن یا بضاعت کافی نداشتن خانواده، تا سقف ۵۶۰ هزار تومان به وی یارانه نگهداری پرداخت میکند.
وی ادامه داد: برای مستمری معلولین نیز در کل استان ماهانه ۱۷ میلیارد تومان به سرپرستان خانوار پرداخت صورت میگیرد که نسبت به سال ۹۵ هم از بعد سرانه و هم از لحاظ تعداد، رشد بینظیری داشته است.
وی گفت: تعداد ۴۰ هزار نفر در سال جاری که پشت نوبت خدمات بهزیستی بودهاند تحت پوشش قرار گرفتهاند.
مدیر کل بهزیستی خراسان رضوی در زمینه مسکن معلولین گفت: در سه سال گذشته ۴۶۰ خانوار شهری و ۲۷۰ خانوادهی روستایی دارای دو معلول و بیشتر دارای مسکن شدهاند که در شهرها صد در صد تعهدات اجرایی شده و در روستاها حتی ۱۵ درصد علاوه بر تعهدات، مسکن ساخته و تحویل گردیده است.
وی گفت: برخی از معلولین و خانوادههای مشمول در مهلت ثبتنام برای ورود به طرح مسکن حمایتی، اقدام نکرده بودند و در سال گذشته و سال جاری ثبت نام داشتهاند که کار ساخت و تحویل مسکن به این گروهها ادامه خواهد یافت.
وی همچنین از اجرای طرح شیوعشناسی معلولین در کل کشور از سوی سازمان بهزیستی خبر داد و گفت: امیدواریم این طرح تا پایان سال به نتیجه برسد و ما از تعداد واقعی معلولین در استان اطلاعات درستی داشته باشیم.
وی خاطر نشان کرد: نیمی از معلولین مادرزادی هستند و برای پیشگیری از این نوع معلولیت، با بررسیها و آزمایشاتی که از مادران باردار انجام شده با تأیید مراجع دینی، مجوز سقط ۳۴۰ جنین معلول در استان صادر شده که معادل ۲۵ درصد کل سقط جنین قانونی در سراسر کشور بوده است که نشان دهندهی دقت بخش تشخیص معلولیت در مراکز استان میباشد.
تغییر نگاه، مهمتر از بودجه و قانون است
معاون توانبخشی بهزیستی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: ۱۱۴ هزار و ۷۰ نفر در خراسان رضوی معلول شناسایی شدهی پروندهدار در بهزیستی داریم که همه به صورت مستقیم یا غیر مستقیم از بهزیستی خدمات دریافت میکنند.
مسعود فیروزی با بیان اینکه علت تفاوت آمار معلولیتهای موجود با معلولین شناسایی شده این است که برخی معلولین از بهزیستی تقاضای خدمات نمیکنند و لذا به بهزیستی مراجعهای نداشتهاند و عدهای هم با مراجعه به کمیسیونها، نتوانستهاند مدارک کافی برای پوشش خدماتی بهزیستی ارائه کنند و از نظر کمیسیونهای پزشکی بهزیستی، معلول تحت پوشش محسوب نمیشوند.
وی خاطر نشان کرد: در حال حاضر ۱۶۵ مرکز غیر دولتی شبانهروزی، ویزیت در منزل، مراقبتی و روزانه به معلولین خدمات میدهند و سطح و کیفیت خدمات در این مراکز از میانگین استانداردهای موجود کشور بالاتر میباشد.
وی گفت: مهمتر از قانون و بودجه، تغییر نگاه است زیرا سازمان بهداشت جهانی نیز معتقد است اگر اقدامات و برنامهها فراگیری نداشته و عادلانه نباشد در راستای منافع معلولین نیست.
وی گفت: فعالیتهای جزیرهای و گلخانهای و تمرکز بر روی معلولین مراکز شبانهروزی حلال مشکلات نیست چون عمدهی مشکلات معلولین، موانع حضور اجتماعی است.
فیروزی تصریح کرد: مشکلات خانوادههای معلولین باید مورد توجه بیشتر رسانهها قرار گیرد زیرا داشتن یک معلول در خانواده، بر تمام فعالیتها، مسائل مالی، حضور اجتماعی و آرزوها و اهداف خانواده تأثیرگذار است و این خانوادهها با محدودیتها و موانع زیادی در جامعه مواجه میشوند که باید از آنها حمایت صورت گیرد.
وی با اشاره به مشکلات کودکان معلول گفت: باید در نظر داشته باشیم که کودکان معلول، علاوه بر اینکه معلول هستند، کودک هم هستند و باید مثل سایر کودکان، دوران کودکی را به طور نرمال و طبیعی سپری کنند که در حال حاضر به دلیل محدودیتهای مالی و درگیری خانوادههای این کودکان، به آنان ظلم مضاعفی صورت میگیرد.
وی گفت: ما باید به این خانوادهها کمک کنیم که بتوانند کودکانشان را به امکانات اجتماعی کودکان نزدیک کنند و کودکان معلول بتوانند از این امکانات مثل تفریح، شادی، بازی، حضور در گروههای همسالان و سرگرمیهای گروهی بهرهمند شوند تا در زمان بزرگسالی مثل سایرین، جامعهپذیر، قانونپذیر و اجتماعپذیر باشند.
معاون توانبخشی بهزیستی خراسان رضوی در زمینهی سالمندان معلول گفت: باید در نظر داشته باشیم که سالمندان معلول یا معلولین سالمند، از محرومیتی دوگانه رنج میبرند زیرا آن دسته از این عزیزان که به بهزیستی واگذار میشوند معمولا دارای خانواده نیستند و با مجموعهای از گرفتاریهای جسمی و روانی به بهزیستی میآیند.
وی اظهار داشت: این عزیزان با اینکه تلاش زیادی میشود که زندگی خود را در شرایط خوب ادامه دهد اما به جهت اینکه کهنسال و بیمار هستند ممکن است به مرگ طبیعی از میان بروند و برخی رسانهها این مطالب را به صورت غیر واقعی منعکس میکنند که ممکن است باعث شود برخی فکر کنند این شخص در مراکز بهزیستی به این وضعیت دچار شده است.
فیروزی یادآور شد: خراسان رضوی در سه دوره در خصوص اقدامات توانبخشی رتبهی نخست کشور را بدست آورده که نشان دهندهی سطح بالای خدمات در بهزیستی استان میباشد.
وی در زمینهی توانمندسازی معلولین گفت: برای توانمندسازی گروههای مختلف معلولین، جشنوارهها و هماوردهای هنری فرهنگی در بهزیستی خراسان رضوی برنامهریزی شده که برگزاری جشنوارههای تئاتر، نمایشنامهی رادیویی، موسیقی و عکس و فیلم در سالهای گذشته از جملهی این برنامهها بوده و هزاران معلول را از انزوای منازل بیرون کشیده و به حضور اجتماعی تشویق کرده است.
وی گفت: امسال هم دو جشنواره کاریکاتور و مجریگری برای گروههای مختلف معلولین در دستور کار بهزیستی است که در همین ماه و ماه آینده برگزار میشود.
وی اضافه کرد: در نظر داریم معلولین را به صفوف نخبگان جامعه ببریم و توجه اهالی و اصحاب فرهنگ و هنر را به سمت این گروه از شهروندان جلب نماییم.
وی ادامه داد: معلولین استعدادها و تواناییهای زیادی دارند و مدیران دستگاههای اجرایی باید باور کنند که آنها میتوانند مثل سایرین بسیاری از فعالیتهای اجتماعی را انجام دهند و مانند سایرین از مواهب اجتماعی برخوردار باشند.
وی گفت: توانبخشی مبتنی بر جامعه، در دورهی جدید به حاشیهی شهرها آمده و در مشهد سه پهنهی جغرافیایی بزرگ در اجرای این برنامه پایلوت شده است.
وی گفت: در حال حاضر ۴۵ هزار معلول جدید در این برنامه شناسایی شده و برایشان پرونده تشکیل شده است.
وی افزود: در حال حاضر ۱۰۰۰ تسهیلگر به صورت مویرگی در سراسر استان، کار ساماندهی زندگی معلولین شناسایی شده را پیگیری میکنند و در این زمینه صدها منزل و سرویس بهداشتی در روستاها مناسبسازی شدهاند.